Hoe artificiële intelligentie ERP-software verbetert

Hoewel artificiële intelligentie (AI) een relatief nieuwe technologie is, heeft het toch al voor enige buzz in de softwaremarkt gezorgd. Volgens Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, zal in de toekomst ongeveer 80% van de groeiende technologieën artificiële intelligentie als sleutelcomponent in ERP bezitten.

Artificiële intelligentie in ERP-systemen

Artificiële intelligentie in ERP

 

AI staat ERP-leveranciers toe om ERP-systemen te verbeteren door gebruik te maken van ‘machine learning’ en natuurlijke interfacetaal. De AI voorziet ERP systemen in bruikbare data inzichten die bedrijven in staat stelt haar operationele efficiëntie te verbeteren.

9 manieren hoe Artificiële Intelligentie ERP-software optimaliseert

1.     Geavanceerde ERP-analyses met artificiële intelligentie

AI’s capaciteit om met grote hoeveelheden van data te werken, maakt real-time en accurate data inzichten mogelijk. Bijvoorbeeld kan AI het koopgedrag van verschillende klantencategorieën analyseren. Dit maakt het mogelijk om producten of diensten op maat te maken aan de noden van een bepaald segment.

2.     Magazijnmanagement

Artificiële intelligentie magazijnmanagement

Met artificiële intelligentie kan je met precisie talloze vraagvoorspellingen toetsen. Deze kan je aanpassen aan verschillende variabelen zoals vraagveranderingen, supply chain verstoringen en nieuwe productintroducties.

BMW gebruikt bijvoorbeeld leer algoritmen om na te gaan hoeveel productielijnen een product aflegt van de productiefase tot het moment van verkoop.

3.     Voorspellen

Voorspellen

AI gedreven oplossingen kunnen historische data verwerken en voorspellingen maken. Deze tools  identificeren seizoen patronen in je onderneming en bieden suggesties aan om al dan niet de productie te doen toe- of afnemen.

Naast het feit dat AI de kosten van voorspellingen doet afnemen, zijn de voorspellingen ook accurater. Hierdoor kan het risico tot over- of onderproductie significant verminderen.

4.     Financieel management

AI kan maandelijkse en driemaandelijkse processen en closing operations automatiseren door rapporten te verifiëren en rekeningsaldo’s tussen onafhankelijke systemen te vergelijken.

5.     Interdepartementale processen

Artificiële intelligentie dataverwerking

Het verbinden van sales, stock en de boekhouding is geen eenvoudige taak. Toch is het niet moeilijk voor AI om deze grote hoeveelheden en verschillende types van data te synchroniseren. Dit maakt AI een perfecte oplossing voor het creëren van gecentraliseerde platformen .

6.     Klantenservice

customer service

Indien jouw onderneming aan field service doet, kan AI prestatie evaluaties en werknemerskwalificaties gebruiken. Zo kan het service calls inplannen en helpen bij het opstellen van een planning.

7.     Productieprocessen

Wanneer AI geïntegreerd is met een ERP-systeem, kan het inefficiënte processen detecteren en een oplossing suggereren die kosten vermindert.

Ook kan AI processen detecteren die teveel energie verbruiken. Het maakt het mogelijk om diagnoses te voorspellen om zo de verspilling van middelen te verminderen.

8.     Human resources.

Nog een voordeel van AI dat deel uitmaakt van ERP-software is proactief ingrijpen. AI kan bijvoorbeeld opsporen welke werknemers een loonsverhoging verdienen. Bovendien kan het data over de skills en ervaring van sollicitanten analyseren, wat het rekruteringsproces efficiënter maakt.

9.     Sales automatisering

Chatbots aangestuurd door AI helpen niet alleen de klant maar kunnen het hele sales proces automatiseren.  Bots kunnen zich nu ook aanpassen aan verschillende segmenten en voorzien in een real time antwoord op vragen.

Zou je kiezen voor een ERP-systeem met artificiële intelligentie capaciteiten?

Hoewel ERP-systemen altijd in staat zijn geweest om verschillende functies te integreren in een organisatie, gaat AI  een stap verder door enorme hoeveelheden van data te analyseren, voorspellingen te maken en volgende stappen voor te stellen.

De consultants van SDE  kunnen je helpen bij het kiezen van een ERP-systeem die de operationele efficiëntie en klantervaring van je bedrijf verbetert.

 

 

Artificiële intelligentie in ERP

Deel deze post

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer blogposts