Ligt uw organisatie rond deze periode ook een paar dagen stil voor uw jaarlijkse inventarisatie?

scanner datalogic skorpio x3Heel wat KMO’s voeren eind juni hun jaarlijkse stocktelling uit. Alle hens aan dek om in het magazijn alle artikelen fysiek te gaan tellen en af te toetsen met het aantal dat vermeld is in uw ERP-systeem op de stocktellingslijsten. Sommige organisaties zijn zelfs genoodzaakt een aantal dagen te sluiten om deze huzarenklus te klaren, omdat het geheel niet mogelijk is dit te combineren met hun dagdagelijkse bedrijfsvoering. Toch operationeel blijven en aan stocktelling doen? Dit is perfect mogelijk door efficiënt gebruikt te maken van een up-to-date ERP-pakket. Enkele tips:

[more]

Optimaliseer uw jaarlijkse stocktelling

  • Moderne ERP-software maakt het u gemakkelijk om uw stocklijsten af te printen volgens productcategorie, bin-locatie, gang en schaplocatie of een combinatie van beide!
  • Via een draagbare scanner is het simpelweg mogelijk de barcodes te scannen en het getelde aantal in te geven. Deze scanners zijn 1 op 1 geïntegreerd met uw ERP-pakket dus overtypen (met mogelijke fouten tot gevolg) is alvast niet meer van toepassing!
  • Het is perfect mogelijk met de recentste versie van Microsoft Dynamics op een tablet of smartphone rond te lopen in uw magazijn. Zo geeft u direct het correct aantal in. Wenst u bepaalde zaken op de artikelkaart ineens te wijzigen, ook dit is perfect mogelijk want u werkt uiteindelijk rechtstreeks in uw ERP-systeem!
  • Wanneer u werkt met geïntegreerd voorraadbeheer en dit ook consequent gaat doorvoeren heeft u altijd een duidelijk overzicht van uw stock in uw ERP-systeem (bijvoorbeeld Dynamics NAV). U hoeft uiteindelijk dan maar de opgegeven voorraad in uw ERP-pakket af te toetsen met de werkelijke voorraad en indien nodig simpelweg kleine correcties gaan uitvoeren. 

Of doe aan Cycle Counting en verdeel de workload!

warehouseJaarlijks uw magazijn volledig van A tot Z tellen en overlopen kan een tijdrovende kwestie zijn. De Cycle Counting-manier houdt in dat u deze workload verdeelt over verschillende periodes. Zo wordt een bepaald deel van de stock, op een welbepaalde locatie op een vooraf bepaald tijdstip geteld. Zo kunt u meerdere malen per jaar, bv maandelijks, een bepaald deel van uw magazijn gaan controleren ipv uw gehele magazijn in één trek door te nemen. Dit kan verschillende voordelen bieden:

  • Allereerst vermijdt u hierdoor de grote jaarlijkse druk die uw organisatie ondergaat bij de jaarlijkse inventarisatie! Dit bespaart u energie en ook tijd door uw stocktelling te gaan spreiden!
  • Het is minder complex om maar een deel van een magazijn te gaan tellen. Doordat u maar een deel gaat tellen kunnen uw overige bedrijfsactiviteiten gewoon doorgaan en ligt uw verkoop bijvoorbeeld helemaal niet stil!
  • Door telkens maar een bepaalde productcategorie diepgaand door te nemen kunt u ineens ook het stockbeheer hiervan eens in vraag stellen en dit ook aftoetsen met uw verkoop. Zo ziet u ook sneller mogelijke gemiste verkoopsopportuniteiten!
  • Het is bijvoorbeeld ook mogelijk een deel van uw artikelen bijvoorbeeld twee keer per boekjaar te gaan controleren en zo een veel accurater stockoverzicht hebben. Dit kan interessant zijn voor uw belangrijkste productcategorie bijvoorbeeld om zo uw verkoop te gaan maximaliseren en stockbeheer te gaan optimaliseren!

ESC heeft op het vlak van magazijnbeheer de juiste expertise en kan uw organisatie door middel van technologie hierbij sterk vooruithelpen! Microsoft Dynamics NAV & Dynamics 365 zijn de ideale perfecte technologische basis om dit proces binnenin uw organisatie efficiënter te laten verlopen! Beide manier zijn perfect mogelijk binnen onze oplossing, daarnaast gaan BuildMaster en Drinkmaster hierin perfect mee samen!

Deel deze post

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer blogposts

Jany Schamelhout

BEDRIJFSSOFTWARE, ERP, DYNAMICS 365, E-BUSINESS

Jany schamelhout

BEDRIJFSSOFTWARE, ERP, DYNAMICS 365, E-BUSINESS

Peter hooghe

peter.hooghe@sde.be
0478 96 11 72