Microsoft Dynamics NAV 2013 versus Microsoft Dynamics AX 2012

Microsoft Dynamics LOGOMicrosoft Dynamics is de naam voor de business oplossingen van Microsoft. Wereldwijd vallen er verschillende oplossingen onder Dynamics maar in Europa zijn vooral Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics AX en Dynamics CRM gekend. Microsoft Dynamics CRM is de CRM-oplossing van Microsoft voor de specifieke optimalisatie van verkoop, marketing en service in organisaties. Microsoft Dynamics NAV en Microsoft Dynamics AX zijn 2 bedrijfsbrede softwarepakketten, ook wel ERP genaamd, voor de ondersteuning van alle bedrijfsprocessen. We gaan graag kort even in op de 2 ERP-systemen, Microsoft Dynamics NAV (vroeger Navision) en Microsoft Dynamics AX (vroeger Axapta).

[more]

Doelgroep
Microsoft Dynamics NAV is de ERP-oplossing voor kleine- en middelgrote ondernemingen. Microsoft Dynamics AX is de ERP-oplossing voor grote bedrijven met complexe uitdagingen. Microsoft Dynamics AX gaat met graagte de concurrentie aan met SAP Business All-in-One en Oracle.

Licentiemodel en gebruikers
De aanschafprijs voor licenties zal geen zeer grote verschillen opleveren. Microsoft Dynamics NAV 2013 werkt echter wel met gelijktijdige gebruikers terwijl Microsoft Dynamics AX 2012 werkt met gebruikers op naam. Een concrete aflijning over welk pakket vanaf hoeveel gebruikers is moeilijk te zeggen. Algemeen kan aangenomen worden dat Microsoft Dynamics NAV zich richt naar bedrijven van 3 tot 200 gebruikers. Microsoft Dynamics AX richt zich naar bedrijven vanaf 100 gebruikers.

Functionaliteiten
Microsoft Dynamics NAV 2013 heeft een uitgebreide set aan functionaliteiten voor een hedendaags bedrijf op vlak van financieel, logistiek, commercieel beheer en productie. Microsoft Dynamics AX 2012 heeft extra functionaliteiten voor grote/complexe omgevingen en bedrijven met verschillende internationale vestigingen (veeleisende organisatiestructuren). De meeste Microsoft Dynamics-partners, zowel van NAV als AX, hebben ervaring in en uitbreidingen voor specifieke sectoren. SDE biedt specifieke uitbreidingen aan voor de voedingssector, groothandel, bouwhandels, drankenhandels, brouwerijen en productiebedrijven.

Gebruikersinterface
Zowel Microsoft Dynamics NAV 2013 als Microsoft Dynamics AX 2012 hebben een gelijkaardige rolgebaseerde gebruikersinterface en zetten daarbij in op gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie, samenwerken, flexibiliteit en business inzicht.

Implementatiediensten
De implementatietijd van Microsoft Dynamics NAV 2013 is een stuk korter dan Microsoft Dynamics AX 2012. Microsoft Dynamics AX vraagt meer inspanningen om te implementeren, refererend naar de doelgroep van het product. Een intern IT-team lijk sterk aangewezen voor de implementatie van Microsoft Dynamics AX.

Concluderend kunnen we stellen dat Microsoft Dynamics NAV en Microsoft Dynamics AX ontwikkeld zijn voor verschillende soorten en groottes van organisaties. Het ene pakket is niet beter dan het andere maar moet bekeken in functie van de organisatie,  de bedrijfsprocessen, de noden, de complexiteit, de werknemers, het tijdsbestek, enz.. Vanzelfsprekend moet een bedrijf op zoek naar een nieuw ERP-systeem vooraf goed nadenken over de selectiecriteria. Selectiecriteria met betrekking tot het pakket maar ook met betrekking tot de implementatiepartner.

SDE bespreekt graag met u uw zoektocht naar de juiste ERP-oplossing. Als Microsoft Dynamics NAV-partner bekijken we graag of Microsoft Dynamics NAV met eventueel onze uitbreidingen voor u de juiste toekomstgerichte ERP-investering is. Natuurlijk zijn ook onze kennis en ervaring belangrijke troeven voor SDE als partner.

Deel deze post

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer blogposts

Jany Schamelhout

BEDRIJFSSOFTWARE, ERP, DYNAMICS 365, E-BUSINESS

Jany schamelhout

BEDRIJFSSOFTWARE, ERP, DYNAMICS 365, E-BUSINESS

Peter hooghe

peter.hooghe@sde.be
0478 96 11 72