Nieuw ERP-systeem? Denk aan gebruiksgemak

 

Denk je aan een nieuw ERP-systeem, dan moet je ook rekening houden met hoe het pakket in je bedrijfsprocessen past. Die ‘fit’ moet op twee niveau’s gebeuren: koppeling met andere applicaties en gebruiksgemak. Hier moet je rekening mee houden. 

[more]

Eenvoudig te koppelen met uw andere applicaties5.

Kies een ERP-systeem dat gemakkelijk aansluit bij de andere administratieve software die je gebruikt in je onderneming.

De krachtige hedendaagse ERP–toepassingen en andere software zoals CRM, SharePoint, Office en PowerBI-applicaties bezitten een groot vermogen om je meer controle te geven over operaties. Ze helpen je om bedrijfsprocessen en workflows te stroomlijnen, productiviteit te boosten en je dieper inzicht te bieden in je business.

Als deze toepassingen echter niet vlot zijn geïntegreerd, blijft dit potentieel onaangeroerd. Systemen die niet met elkaar verbonden zijn, verplichten je gegevens meerdere keren in te geven, je mist inzichten, kosten nemen toe en resultaten nemen af. Kortweg: door geen verbanden te leggen tussen verschillende gegevensbronnen verspil je opportuniteiten. Wanneer je dus een nieuwe ERP kiest, zorg er dan zeker voor dat je begrijpt hoe het nieuwe ERP-systeem integreert met andere veelgebruikte kritieke bedrijfssystemen, en hoeveel moeite het kost om de connectie te verkrijgen die je nodig hebt.

Sommige ERP verkopers zouden kunnen suggereren dat ze integratiecomplexiteit en kosten kunnen reduceren door de processen te vereenvoudigen. Wees hier echter voorzichtig mee. Aanvankelijk kan vereenvoudiging misschien helpen, maar op lange termijn moeten bedrijfsprocessen je reële business steunen, en niet de vereenvoudigde versie ervan. En deze “bespaarde” IT kosten kunnen later weer bovendrijven, wanneer je merkt dat je de integratie toch nodig hebt

Een laatste punt om over na te denken: het kan zijn dat j technische bijstand nodig hebt bij het koppelen van data en applicaties. Wees er dus zeker van dat de verkopers of hun implementatiepartners die je overweegt er zullen zijn wanneer je ze nodig hebt, om systemen te helpen koppelen en zo tot end-to-end business procesverbetering te komen.

Het gebruiksgemak van de ERP moet zich op 4 niveau’s afspelen

Kies een business management solution die gebruiksgemak levert. Dit klinkt uiteraard logisch. Neem echter even de tijd om ‘gebruiksgemak’ te bekijken vanuit deze vier verschillende perspectieven.

1. Toepasbaarheid in het hele bedrijf

Hoe groter het gebruiksgemak voor alle afdelingen van uw bedrijf, hoe meer voordeel er uit ERP-software kan worden gehaald. Bijvoorbeeld tussen het management en de medewerkers, boekhouding en distributie, sales en productie, … Een consistent gebruiksgemak zorgt voor een betere communicatie en samenwerking, waardoor deadlines worden gehaald en de beste beslissingen worden genomen.

2. De individuele gebruikservaring

Een goed ERP-pakket moet uiteraard moeiteloos te begrijpen en te gebruiken zijn. Hoe intuïtiever de gebruikersinterface, hoe minder nood aan uitgebreide opleidingen, waardoor je tijd en kosten bespaart. Je werknemers zullen dus sneller op kruissnelheid komen en hun productiviteit en efficiëntie zullen toenemen.

3. Cloud-gebaseerde opties

De flexibiliteit om een deel, of alles, van uw administratieve software in de cloud te implementeren opent extra mogelijkheden ten aanzien van gebruiksgemak: eenvoudigere implementatie, betere probleemoplossing, makkelijker onderhoud, … Hierdoor neemt de werklast van uw werknemers af waardoor de focus kan worden verlegd om zo uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

4. Compatibiliteit met andere systemen die je bedrijf gebruikt.

Afzonderlijke bedrijfssystemen mogen dan wel makkelijk in gebruik zijn, hun voordeel kan verloren gaan wanneer ze niet op een consistente manier samenwerken. De juiste keuze is dan ook dat ERP-systeem dat op dezelfde manier werkt als de andere systemen en technologieën waar het bedrijf reeds gebruik van maakt.

Dit zijn maar enkel van de dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een niet ERP-programma kiest. Ons e-book bevat meer tips en uitgebreide informatie over het ERP-systeem van de toekomst. Download het volledige e-book hier:

Heb je liever persoonlijk contact met een consultant die je bij je keuze kan bijstaan? Onze ERP-experten beantwoorden graag je vragen:

Contacteer ons

Deel deze post

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer blogposts