Wat houdt een POS systeem nu eigenlijk allemaal in?

Kortgezegd is een POS (of: Point-of-Sale) de plaats waar een transactie plaatsvindt. Het is de plek waar de klant een betaling doet, in ruil voor de ontvangst van goederen. Wat houdt dit nu zoal in?

Een modern POS systeem zal veelal over een aanraakscherm beschikken om de transactie vlotter te laten verlopen. De bediening is intuïtief – en dus sneller dan de combinatie van een muis en toetsenbord, waardoor ook de klant minder lang zal moeten aanschuiven.

In een Retail omgeving is het ook niet onbelangrijk dat het een toestel is dat representatief is naar de klanten toe  en dat het toestel netjes geïntegreerd kan worden in een desk of counter.  Daarom bieden we bij SDE diverse modellen aan, zoals all-in-one toestellen, waarbij de eigenlijke computer ingewerkt zit in het chassis van het aanraakscherm (touchscreen). Een barcodescanner die vast aan het toestel hangt behoort ook tot de mogelijkheden.

Afhankelijk van de specifieke noden van uw bedrijfstak, zal het een volledig en geïntegreerd systeem zijn waar diverse randapparatuur aan gekoppeld kan worden.

Voorbeeld: bij een slager zal de weegschaal gekoppeld zijn aan de POS-machine om steeds de juiste hoeveelheid af te kunnen wegen. Zo zal er bij een doe-het-zelfzaak eerder nood zijn aan een draadloze barcodescanner die de artikelcode van materiaal met allerlei afmetingen kan inscannen.

De ingescande hoeveelheid wordt dan gecommuniceerd naar de achterliggende ERP-software. Hierdoor zal in de database steeds de juiste en actuele informatie aanwezig zijn in voorbeeld ‘BuildMaster’, wat dan weer handig is voor de aankopers (stockbeheer) en voor rapportage.

Uiteraard mag een betalingsmodule ook niet ontbreken. De aan de kassa-PC of aan de POS gekoppelde betaalterminal zorgt ervoor dat de binnenkomende betalingen doorgestuurd worden naar de software voor de boekhouding.

Een POS systeem is dus meer dan een kassa. Het is de combinatie van hardware en software, die er samen voor zorgen dat verkoop, voorraadbeheer en boekhouding vlot verlopen.

POS

Deel deze post

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer blogposts